Skratt-succe i Getinge

I torsdags kväll bjöds det på en gratis cirkusföreställning i Getinge, men hur kunde det bli så?
Tisdag eftermiddag blev kommunen kontaktad av Cirkus Skratt, Sveriges roligaste cirkus, som ville hyra en uppställningsplats i Halmstad, på sin väg från Göteborg och söderut. Orsaken var att man fått ett återbud och nu var i behov en alternativ uppställningsplats. Teknik och Fritid, som är den förvaltning sam handlägger dylika ärenden, hade ingen plats att erbjuda inne i stan utan kontaktade Kvibille Allförening om det fanns något i Kvibille som kunde passa, men de hänvisade istället till Getinge och grusplanen bakom skolan. Som tack för hjälpen skulle Cirkus Skratt erbjuda en gratis föreställning på torsdagskvällen, framför allt riktad till barn.

Nu e ju inte en cirkusföreställning detsamma som en liten kräftskiva i trädgården, utan krävs ett antal tillstånd från flera myndigheter, inte minst polisen. Det hela ordnades dock med föredömlig snabbhet och redan onsdag förmiddag var allt klart. Nästa fråga var hur skulle man nå ut med budskapet, så att man fick publik till föreställningen? Lennart Eriksson i Kvibille allförening kontaktade Alf i Getinge samhällsförening och man kom överens om att lägga ut en annons på hemsidan samt trycka upp antal affischer, som kunde sätta upp på anslagstavlor, vid skolor mm. Kl 21.30 hade Alf o jag tapetserat samhället med affischerna och kunde nu bara hoppas på att det skulle komma åtminstone 130 åskådare, d.v.s. 10 % av tältets kapacitet . På torsdagsförmiddagen ringde vi dessutom till skolor o förskolor i Steninge, Harplinge, Haverdal och Slöinge.

Vid halvtvåtiden blev jag uppring av en något uppbragt Alf. Lennart hade ringt till Alf och meddelat att föreställningen skulle ställas in på grund av att man inte fick igång ett elverk. Alf tog omedelbart kontakt med cirkusdirektör Bo Rönnberg, som förstod allvaret i Alfs röst och lovade att återkomma inom 20 minuter med ett besked om vad man skulle göra. Svaret blev att allt skulle fixas och det skulle bli en förställning som utlovat.

När cirkusorkestern spelade ouvertyren kl halv sju kunde vi konstatera att salongen var nästan halvbesatt, ca 600 personer var på plats. Helt otroligt att få ihop så mycket folk på så kort tid. Att föreställningen var uppskattad kunde förstå av alla glada skratt och tillrop, inte minst från barnen. Clownerna och de små hundarna var väl de som var mest uppskattade, men otroligt duktiga luftakrobater och jonglörer fick vi även ta del av. I pausen bjöds det dessutom på ponnyridning.

Slutligen ett stort tack till alla inblandade – myndigheter, Kvibille Allförening, Getinge Samhällsförening, Cirkus Skratt och inte minst publiken.

Hälsningar Kenneth Persson

Foto: Maria Berg