Verksamhetsberättelse Getinge Samhällsförenings kulturgrupp

 Verksamhetsberättelse 2014

Ett år med Getinges kulturgrupp – en del av Getinge samhällsförening

Getinges lilla kulturgrupp firade ett år i november 2014. En snabb tillbakablick visar att

tyngdpunkten legat på fyra familjeföreställningar och det är tack vare att kulturförvaltningen i Halmstad valt att förlägga föreställningar till Getinge och Oskarström.

Kulturförvaltningens utvärdering av familjeföreställningarna visar att en övervägande del föredrar att se föreställningar i Getinge. Vi ser också att det är många som tar del av information via affischer på biblioteket , i  byn  och på förskolor samt via hemsidan  getinge.nu och det ”nyhetsbrev” kulturgruppen skickar ut. Det är tre gånger fler än de som läser om kommande program i HP och kulturförvaltningen webplats.

Besöksiffrorna har ökat och som mest har vi haft 54 barn och vuxna som för 20kr/person fått möta skådespelare musiker, ballerinor, och jonglörer. Upplevelserna efteråt när publiken får småprata med aktörerna eller ta sig en närmare titt på rekvisita har också ett egenvärde. Biljettpriset höjs till 30 kr/person från 1 januari 2015.

Ett uppdrag inom kulturgruppen är att vara värd för de teater- och musikgrupper som gästar Getinge med familjeföreställningar två gånger /termin. Ett varmt tack till Sara Beckman Ewert som med familjen hittills varit engagerad  som teatervärd. Inför våren 2015 hälsar vi Linda Fogelberg  och Karin Krantz välkomna som nya teatervärdar och  föreställningarna byter lokal och kommer  att visas på Getinge Bibliotek.

Att vara teatervärd innebär bl a att ha kontakt med barnkultursekreterare Christina Henriksson på Kulturförvaltningen i Halmstad och tillsammans med kulturgruppen och Getinge bibliotek se till att affischer sätts upp på strategiska platser i Getinge. Som teatervärd tar man emot och hälsar skådespelare och musiker välkomna till spellokalen i Getinge och ansvarar för biljettförsäljning i anslutning till föreställningen. (Förköp sker på Getinge Bibliotek)Gästande artister  uppskattar vårt sätt att hälsa dem välkomna till Getinge och för oss som hittills varit teatervärdar har det också varit en spännande upplevelse.

Ett exempel på samspel mellan olika arrangemang  är vårens föreställning ”Kreativitet och galenskap”

den 26 mars som i höst fick en uppföljare då Lars Häggström, läkare och verksam inom psykatrin i Halland

under rubriken ”Mitt ibland oss” på nytt gästade Getinge på inbjudan av Getinge- Rävinge församling.

Temat denna gång var hur den psykiska ohälsan speglar vår samtid och samhälle.

 

Även Bengt-Göte Bengtsson som medverkade i Kreativit och galenskap gästade Getinge Bibliotek

den 5 november i sällskap med sin sambo Ingela Karlsson tillsammans med poeten/författaren Ingela Strandberg  i programmet Blå visor. Getinge bibliotek stod för värdskapet och det var ett samarrangemang

med Getinge samhällsförening och Konsum som sponsrade med fika.

 

På höstlovet (som numera går under begreppet Kulturlov i Halmstad) arrangerade kulturgruppen i Getinge

en dansworkshop för barn och ungdomar. Marknadsföringen gick trögt och i framtiden får vi fundera på hur vi ska nå ut till just denna målgrupp.

Vi skickade ut information och intresseanmälan men det visade sig inte vara så lätt nå alla barn/ungdomar i åldern från 10 år och uppåt då inbjudningar av det här slaget endast kan förmedlas via affisch på skolans anslagstavla och inte direkt till eleverna i klasserna. Därför sänkte vi åldersgruppen och det blev till slut en grupp barn o ungdomar mellan 7 och 14 år som intog MB-Huset fredag den 31 oktober.

Lärare var Gustaf Jönsson, uppvuxen i Getinge och numera utbildad till koreograf och dansare på Balettakademiens danslinje. Gustaf är full av spännande idéer och har uppmärksammats i lokalpressen genom uppdrag som koreograf i Laholmsrevyn och Halmstadrevyn. Barnen kände även Gustaf sedan hans tid som simlärare vid Getingebadet.

Under några timmar fick gruppen prova på olika dansstilar till häftig musik. Trots skiftande åldrar hade de unga dansarna några kul timmar tillsammans med Gustaf.

Dagen avslutades med en liten uppvisning för föräldrar och syskon. Stefan Meri, fritidsledare, på MB-Huset, såg till att tekniken fungerade och hans kollega Sandra Dunemo fixade kaffe och annan logistik.

Höstens kulturkalender (finns på på getinge.nu, Getinge Bibliotek och Konsum) är ett försök att sprida information och undvika dubbelbokningar .Den ska ses som ett komplement till den kalender som medföljde förra samhällstidningen samt de program Getinge -Rävinge församling, Hembygdsföreningen och föreningen Norden delar ut.

Det gångna kulturåret har förstärkt kulturgruppens samarbete  med bland annat MB-Huset och Getinge bibliotek . Vi hoppas kunna fortsätta samarbeta och komplettera varandras utbud och undvika att olika evenemang krockar.

Sist men inte minst ett varmt tack till

  • Getinge samhällsförening för de 10 000 kr kulturgruppen fått till sitt förfogande
  • Till Konsum för sponsring av kaffe och fika vid olika arrangemang
  • Bröderna Thommy och Sven Ove Johansson , Skåningagård,  Rävinge för den goda honungen

vi den 26 mars fick att ge våra gästande musiker som presenter.

  • alla er som gästat våra olika arrangemang .

För kulturgruppen  – en del av Getinge samhällsförening

Anita Mellberg

anita.mellberg@telia.com,

tel: 0703-27 85 86